Lokalna akcijska grupa LAG 5

Osnovano Otočno vijeće Smilo Lastovo

U utorak, 4. rujna 2018. u restoranu Amfora u Lastovu je održana 2. Sjednica Otočnog vijeća u sklopu programa SMILO za otok Lastovo.

SMILO (The SMall IsLands Organisation) je francuska udruga koja je pokrenula  Međunarodni program pomoći otocima manjim od 150 km2 koji žele unaprijediti upravljanje svojim resursima.  Otoci koji uspostave suradnju s udrugom SMILO mogu računati na skup stručnjaka koji će pomoći u pokretanju razvojnih projekata i dobivanju oznake (SMILO label) koja će im omogućiti komunikaciju s ostalim otocima u Programu i povećati šanse za dobivanje razvojnih sredstava. U Program je do sad umreženo 30 malih otoka Europe, Sredozemlja, Zapadne Afrike, Indijskog oceana i Pacifika. SMILO surađuje s razvojnim dionicima otoka Zlarina, a suradnja je predložena i dionicima Lastova.SMILO (The SMall IsLands Organisation) je francuska udruga koja je pokrenula  Međunarodni program pomoći otocima manjim od 150 km2 koji žele unaprijediti upravljanje svojim resursima.  Otoci koji uspostave suradnju s udrugom SMILO mogu računati na skup stručnjaka koji će pomoći u pokretanju razvojnih projekata i dobivanju oznake (SMILO label) koja će im omogućiti komunikaciju s ostalim otocima u Programu i povećati šanse za dobivanje razvojnih sredstava. U Program je do sad umreženo 30 malih otoka Europe, Sredozemlja, Zapadne Afrike, Indijskog oceana i Pacifika. SMILO surađuje s razvojnim dionicima otoka Zlarina, a suradnja je predložena i dionicima Lastova.

Program SMILO za otok Lastovo bi trebao olakšati realizaciju projekata koje lokalni dionici smatraju ključnim fazama na putu prelaska na održivi ekonomski razvoj baziran na eko turizmu.

Na Svakom otoku kandidatu je potrebno osnovati Otočno vijeće sačinjeno od dionika javnog, civilnog I privatnog sektora, a koje planira i upravlja razvojem otoka prema SMILO metodologiji i u skladu s lokalnim i regionalnim razvojnim planovima. Za predsjednicu vijeća je izabrana Anette Mufić Trojković, a za tajnicu Margaret Hropić. Vijeće je raspravljalo o formalnim pitanjima vezanim za završetak procesa labelizacije te o dva projektna prijedloga čija se prijava planira za ovu godinu.

U radu vijeća sudjelovali su predstavnici Općine Lastovo, Javne ustanove Park prirode Lastovsko ostočje te Turističke zajednice Općine Lastovo, predstavnici udruga Dobre Dobričević, Val te Rukatac - Piculja, predstavnici OPGova Borovina i Zoltan Trojković, turističke agencije Mezzomondo te tvrtke Optimus consulting d.o.o., predstavnici Dubrovačko neretvanske županije te predstavnici LAGa5, kao koordinatori aktivnosti.  

Logo I