Lokalna akcijska grupa LAG 5

KONFERENCIJA O ZDRAVSTVENOM TURIZMU NA OTOCIMA

Konferencija o zdravstvenom turizmu na otocima održati će se 17. i 18. svibnja 2018. godine u Veloj Luci, Hotel Korkyra na otoku Korčuli u organizaciji European Conservatives and Reformists Group.

 U četvrtak 17. svibnja 2018. godine u 17:00 sati na Coctail & Vip večeri bit će prezentacija proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ( OPG-a ) iz područja zdravstvenog turizma.

U petak 2018. godine sa početkom u 10:00 sati Svečano otvorenje u nazočnosti domaćina, zastupnice u Europskom parlamentu Ruže Tomašić,načelnice Vela Luke Katarine Bikić, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, ravnateljice Specijalne bolnice Kalos,Vela Luka Damire Bojić, Predstavnik Hrvatske gospodarske komore, Predstavnik Hrvatske turističke zajednice, državne tajnice ( Ministarstvo poljoprivrede RH ) Marije Vučković, ministra zdravstva RH Milana Kujundžića i ministra turizma RH Gari Cappelli i predsjednik LAG-a 5 Vjeran Filippi.

ZDRAVSTVENI / LJEČILIŠNI TURIZAM

Zdravstveni turizam smatra se vrstom aktivnosti u kojoj bitno mjesto zauzima stručno i kontrolirano korištenje prirodnih ljekovitih činitelja, postupaka fizikalne medicine i programiranih fizičkih aktivnosti u svrhu održanja i unapređenja fizičkog, psihičkog i/ili duhovnog zdravlja turista, a u cilju poboljšanja kvalitete njihova života.

Uvjeti koje treba osigurati su: prirodni ljekoviti činitelji, odgovarajući ugostiteljski, medicinski, paramedicinski i drugi sadržaji, liječnički nadzor te zdravstveno-turistički objekti.

Lječilišni turizam je vrsta složene zdravstvene i turističke aktivnosti koja se provodi u prirodnim lječilištima, u kojima ključno mjesto zauzima liječenje i rehabilitacija različitih bolesti i bolesnih stanja, oporavka i sprečavanja bolesti uz stručnu primjenu prirodnih ljekovitih činitelja i postupaka fizikalne medicine i rehabilitacije.

WELLNESS / SPA TURIZAM

Wellness turizam se prvi put spominje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su 1989. austrijske terme Bad Hofgastein u svom prospektu upotrijebile izraz „magic wellness“. Wellness turistička ponuda osim smještaja u turističkom objektu obuhvaća ponudu raznovrsnih masaža, kozmetičke njege, programe na bazi ljekovitih činitelja, alternativne medicine, saune, bazene, rekreaciju, zdravu prehranu, kao i programe za duhovno zdravlje ili osobni rast i razvoj.

SPA je riječ latinskog porijekla, skraćenica izraza “salus per aquam”, koja se doslovno prevodi kao »zdravlje kroz vodu«, a odnosi se na niz tretmana i proizvoda porijeklom iz prirodnih ljekovitih činitelja (morska i termo-mineralna voda, morske alge, morska sol, ljekovita blata) koji pomažu očuvanju zdravlja i ljepote, ali i liječenju bolesti.

Logo I