Lokalna akcijska grupa LAG 5

Četiri ESF projekta LAG-a 5 na Partnerskom vijeću za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala DNŽ-a

Lokalna akcijska grupa „LAG 5“ sudjelovala je na prezentaciji projekata iz područja Europskog socijalnog fonda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja se održala 10. prosinca 2019. u hotelu Adria u Dubrovniku, u sklopu 10. Glavne sjednice Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala DNŽ-a, te pod vodstvom predsjednice vijeća Žakline Marević, zamjenice župana Dubrovačko-neretvanske županije. Predstavljena su četiri projekta koja LAG 5 provodi bilo u svojstvu nositelja ili partnera.

Sjednica je otvorena prezentacijom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o stanju aktivnosti na tržištu rada Dubrovačko-neretvanske županije tijekom 2019. godine. Predstavljeno je pet projekata iz Programa za zapošljavanje žena Zaželi s područja županije, među kojima je LAG-ov program „Želim pomagati“. To je projekt s najvećim proračunom iz programa Zaželi koji se trenutno provode u Županiji, vrijedan više od šest milijuna kuna, a provodi se na područjima općina Vela Luka, Orebić, Blato, Smokvica i Grada Korčule. 

Na sjednici su predstavljena i dva ESF projekta „Oblak znanja za otok mogućnosti“ i „Uči dalje!“, koja LAG 5 provodi u partnerstvu s tvrtkom Katus d.o.o. i udrugom Novi otok. Katica Smojver i Sanja Grbin prezentirale su planirane aktivnosti i očekivane rezultate oba projekta koji imaju za cilj smanjenje nezaposlenosti mladih i pripadnika ranjivih skupina s otoka Korčule, bolju pripremu za ulazak na tržište rada, zapošljavanje ili pokretanje vlastitog posla, profesionalno usmjeravanje i naposlijetku cjeloživotno obrazovanje.

Izvršna direktorica udruge DEŠA – Dubrovnik Ana Cvjetković predstavila je četvrti ESF projekt na kojemu je LAG 5 partner - „Web 'n' Work“ platformu za e-učenje za nezaposlene žene i mlade.

Na sjednici Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala DNŽ-a sudjelovali su predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne agencije DUNEA, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku, Dubrovačke razvojne agencijae DURA, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, strukovnih škola sa područja županije, dječjeg vrtića, kao i poslodavaci te organizacije civilnog društva. Partnersko vijeće osnovano je 2011. godine, trenutno broji 27 članova iz javnog, gospodarskog, obrazovnog i civilnog sektora s područja županije, s namjerom jačanja lokalnih kapaciteta i sudjelovanja dionika u procesu planiranja i provedbe politike razvoja ljudskih potencijala.

Lenta A4

Logo I