Javno savjetovanje za 4. izmjenu Lokalne razvojne strategije

Lokalna akcijska grupa “LAG 5” otvorila je Javno savjetovanje za 4. izmjenu Lokalne razvojne strategije, a s ciljem prilagodbe dinamike raspisivanja natječaja i ukupnog raspoloživog iznosa sredstava za pojedine tipove operacija stvarnim potrebama korisnika.

Pozivamo Vas da od 01. do 11. lipnja 2021. sudjelujete u savjetovanju, na način da ispunite online upitnik. Sukladno rezultatima, sredstva predviđena LRS-om za provedbu pojedinih mjera/tipova operacija realocirat će se na mjere za koje se pokaže veći interes.

Informativne radionice o natječajima iz Lokalne razvojne strategije će se održati u ponedjeljak 07.06.2021. u 10:00 sati, a moći će se pratiti na ovoj poveznici.

Pregled mjera/tipova operacija:

1. TO 1.1.1. (TO 4.1.1. PRR-a RH) „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“
Svrha: Ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, uključujući zaštitu okoliša i prilagodbu klimatskim promjenama. Ulaganja u nove i inovativne tehnologije doprinijet će smanjenju troškova proizvodnje i poboljšanju kvalitete poljoprivrednih proizvoda, kao i otvaranju novih radnih mjesta i njihovoj održivosti.
Intenzitet potpore: do 50% prihvatljivih troškova projekta. Za mlade poljoprivrednike intenzitet potpore uvećava se za 20%.
Najniža vrijednost potpore po projektu: 5.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti.

2. TO 1.1.4. (TO 6.3.1. PRR-a RH) „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“
Svrha: Pomoć malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju, uključenje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu, u svrhu zarade dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području.
Visina javne potpore: 15.000,00 EUR.

3. TO 2.1.2. (TO 6.4.1. PRR-a RH) „Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“
Svrha: Razvoj postojeće nepoljoprivredne djelatnosti uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.
Intenzitet potpore: 70-90% prihvatljivih troškova.
Najniža vrijednost potpore: 15.000,00 - 60.000,00 EUR.

4. TO 3.1.1. (TO 7.4.1. PRR-a RH) „Pokretanje i poboljšanje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“
Svrha: Poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu za druge aktivnosti te poticanje rasta i društveno - ekonomske održivosti kroz potporu ulaganjima u osnivanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturu, te pripadajuću infrastrukturu.
Intenzitet potpore: 80-100% prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti JLS.
Iznos potpore: 15.000,00 - 40.000,00 EUR.

LAG 5 je do sada raspisao ukupno osam natječaja za provedbu LRS, na kojima je dodijeljena potpora u iznosu 5.022.954,83 kn, za provedbu ukupno 36 projekata. Temeljem odluke Agencije, od 26. svibnja 2021., LAG-u 5 je odobreno korištenje dodatnih sredstava za provedbu Lokalne razvoje strategije u prijelaznom razdoblju provedbe Programa ruralnog razvoja (2021. i 2022. g), u iznosu od 3.496.729,39 kn.

Za sva pitanja slobodno nam se obratite na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..