Lokalna akcijska grupa LAG 5

Studijski posjet LAG-a Drina-Birač

Početkom listopada u dvodnevni posjet LAG-u 5 stigli su predstavnici LAG-a Drina-Birač iz Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Sudionici putovanja bili su članovi Upravnog odbora i Skupštine LAG-a Drina-Birač, njih 31 te voditeljice puta, predstavnice Centra za upravljanje razvojem iz Novog Sada.

LAG Drina-Birač ima sjedište u Srebrenici, a pokriva područje od 5 jedinica lokalne samouprave: Općine Bratunac, Miići, Zvornik, Vlasenica i Srebrenica. Trenutno provode projekte međugranične suradnje, te se pripremaju za otvaranje mjera iz IPARDA. Ovo je njihov treći studijski posjet Hrvatskoj, dosad su posjetili LAG Vallis Colapis sa sjedištem u Ozlju, te LAG Baranja u Belom Manastiru. Kažu da im je ovaj prvi posjet Dalmaciji i jugu Hrvatske ipak najzanimljiviji. 

Po dolasku primili su ih u Orebiću predstavnici LAG-a 5, predsjednik Vjeran Filippi i Katarina Slejko, stručna suradnica koji su im u uvodnoj prezentaciji predstavili rad LAG-a 5 od osnivanja pa do danas. Sljedećeg dana posjetili su primjere dobre prakse na otoku Korčuli. Posjetili su OPG Diane Marović - Eko škoj u Žrnovu, dobitnika "Zlatne naranče" za najbolji OPG u 2016. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji je ujedno i član LAG-a 5. Tamo su imali priliku kušati tri vrste maslinovog ulja sa zaštićenom oznakom izvornosti "Korčulansko maslinovo ulje" te mnogobrojne specijalitete ovog obiteljskog gospodarstva. Nakon posjeta njihovom ekološkom imanju kao prvih ekoloških poljoprivrednika na otoku Korčuli, na predjelu Dubrovica krenuli su u razgledavanje grada Korčule.
Poslijepodne su posjetili vinariju Frana Milina Bire u Lumbardi kao primjer jednog od najuspješnijih i najpoznatijih proizvođača vrhunskog vina Grk. Posljednjeg dana posjetili su Općinu Ston gdje su ih ugostili Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Valentina Vitković i načelnik Općine Ston. Pročelnica ih je upoznala sa svim projektima koje je Općina Ston provela i koje upravo provodi. Posebno je istaknula najveći projekt "Povijest na zrnu soli" vrijedan preko 62 milijuna kuna s čijom provedbom je Općina Ston već započela. Načelnik Vedran Antunica u pratnji Pročelnice proveo je posjetitelje po Stonu i uspješnim stonskim projektima kao što je Stonski lapidarij, Muzej te nedavno obnovljena crkva sv. Vlaha koja je stradala u potresu 1996. Godine. Predstavnici LAG-a Drina-Birač su posjetili jos i Stonsku solanu te nakon toga krenuli kući.
"Predstavnici LAG Drina-Birač su tijekom studijske posjete LAG-u 5 prepoznali zajedničke karakteristike područja, prije svega kada je riječč o izoliranosti, odnosno udaljenosti od velikih centara. Imali su priliku vidjeti na koji način se navedena izoliranost može iskoristiti i prevesti u prednost. Također, ono što im je bilo zanimljivo je način na koji LAG 5 radi sa svojim članovima na terenu, na koji način im pruža tehničku pomoć u pripremi i implementaciji projekata. Jedna od stvari na koju su posebno obratili pažnju, prije svega prilikom posjete OPG-u Eko Škoj, je kako je moguće izgraditi održivu ekonomiju u teškim radnim uvjetima, kako se iskorištavaju svi resursi i na koji način se održivo koriste. Predstavnici LAG Drina-Birač vjeruju da s LAG-om 5 u narednom periodu mogu ostvariti određenu suradnju kroz neki konkretan projekt na temu ruralnog razvoja i zapošljavanja kroz održive proizvodne i prodajne lance, a zajednički program koji im je na raspolaganju je Interreg u perspektivi 14-20", izjavila je Vesna Avramović, direktorica Centra za upravljanje razvojem d.o.o i voditeljica puta. 

Logo I