Lokalna akcijska grupa LAG 5

Otvorena prva kušaonica maslinovoga ulja na otoku Korčuli

OPG Ranko Surjan nedavno je u Veloj Luci registrirao i otvorio prvu kušonicu maslinovog ulja na otoku Korčuli.

Surjan je sredstva u iznosu od 15.000 eura realizirao na prvom natječaju za podmjeru 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" uz tehničku pomoć LAG-a 5, te ih utrošio za uređenje objekta za kušanje i prodaju maslinovog ulja.

Ranko Surjan već je 14 godina nositelj OPG-a koji se bavi uzgojem maslina i proizvodnjom maslinovog ulja na području Vele Luke na otoku Korčuli. Surjan je i predsjednik Udruge maslinara "Vela Luka", osnovane 2002. godine, koja je prije dvije godine izborila oznaku "Korčulansko maslinovo ulje"- oznaku izvornosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja otoka Korčule. Vela Luka je iznimno važno područje po uzgoju i proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja. Zapadna strana otoka Korčule poznata je po dvije autohtone sorte maslina-lastovka i drobnica, a Vela Luka je sa cca 100.000 nasada maslina jedno od vodećih utočišta tradicionalnog maslinarstva i dom jednog od najkvalitetnijih i najspecifičnijih maslinovih ulja na svijetu. Upravo lastovka, plodna i rodna za otočko područje daje specifičnu gorčinu ulju što ga čini posebnim i prepoznatljivim. Vrlo složen zahtjev za registraciju oznake izvornosti koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede odobren je krajem lipnja 2015. godine, nakon devet godina mukotrpnog rada i truda uloženog u taj projekt. Danas zbog toga svaki maslinar na otoku Korčuli, a među njima i inicijator te ideje Ranko Surjan, može koristiti oznaku izvornosti. Ulje s takvom deklaracijom je konkurentnije u Hrvatskoj i Europi, skuplje i više cijenjeno. 

Projektom uređenja kušaonice i prodavaonice maslinovog ulja Surjan je uredio prizemlje postojeće obiteljske kamene kuće, jedne od prvih U Veloj Luci. Kuća se nalazi uz obalu 70 m od trajektnog pristaništa u sa idealnom lokacijom za kušanje i prodaju maslinovoga ulja OPG-a Ranko Surjan. Rekonstrukcija kuće započela je u 2016. godini,a uključivala je od zidarskih do elektroinstalaterskih radova. Unutarnje uređenje vodili su supružnici Katarina i Ranko koji su puno pažnje posvetili upravo starinskim detaljima koje su naslijedili od svojih predaka. Cijela obitelj Surjan sudjeluje u svim fazama proizvodnje, a osim maslinovog ulja proizvode rakije, likere, marmelade, čajeve, sapune i mnoge druge lijepe i ukusne proizvode koji su sada pronašli mjesto u prvoj kušaonici maslinovog ulja na otoku Korčuli, baš u Veloj Luci.

Logo I