Lokalna akcijska grupa LAG 5

Završen projekt PRISMI - Atena domaćin završne konferencije

 Prošlog je tjedna, u utorak 24. travnja, u Ateni održana završna konferencija projekta PRISMI koji je okupio pet mediteranskih otoka kako bi razmijenili ideje i vizije usmjerene na primjenu obnovljivih izvora energije. 

 Završna konferencija projekta PRISMI  - "Promocija integracija obnovljivih izvora energije za pametne mediteranske otoke" održana je u prostorima Sveučilišta Zapadne Atike u Ateni, pod nazivom "Clean energy in European islands". Riječ je o projektu sufinanciranom od strane Europskog fonda za regionalni razvoj unutar programa Interreg Mediteran koji je završen 30. travnja 2018. godine. Projekt je u Hrvatskoj provodio Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Lokalnom akcijskom grupom "LAG 5". Tijekom konferencije razmijenjivale su se ideje i vizije usmjerene na primjenu obnovljivih izvora energije na otocima u Europi prema široj publici, uključujući istraživače, profesionalce, političare i stanovnike otoka. Raspravljalo se o optimalnom putu k energetskoj tranziciji koji bi bio koristan otočnim zajednicama. Na konferenciji su iz Hrvatske sudjelovali prof. Antun Pfeifer i docent Goran Krajačić, stručnjaci s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, iz Splitsko-dalmatinske županije Martin Bućan, načelnici općina Nerežišća i Sutivan - Svemir Obilinović i Ranko Blažević te predstavnici LAG-a 5 - Katarina Slejko, Perica Bačić i Nikola Curać iz Srednje škole Blato. 

 Oko 3,5% Europljana živi na otocima i taj se udio značajno povećava tijekom turističke sezone što rezultira većim pritiskom na otočne ekosustave, prometne i energetske sustave te sustave vodoopsrkbe. Lokalne su vlasti na otocima odavno svjesne potrebe da otoci postanu  energetski neovisni i važni partneri u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Tijekom provedbe projekta PRISMI , razvijen je integrirani skup alata koji se temelji na međunarodnom pristupu, a potiče rješavanje gore navedenih izazova. Razvijeni su alati za mapiranje i procjenu lokalnog potencijala OIE kao i modeliranje sustava, kako bi se iskoristile mogućnosti povećanja korištenja OIE u energetskim sustavima na otocima na Mediteranu. Skup alata koristi se za razvoj Akcijskih planova energetski održivog razvitka i klimatskih promjena (engl. Sustainable Energy and Climate Actions Pland - SECAP-a) na pet područja provedbe projekta: poluotok Akamas (Cipar), otok Korčula (Hrvatska), otok Tilos (Grčka), otok Favignana (Italija) te regija Gozo (Malta). Istovremeno je organizirana i mreža u kojoj članovi imaju pristup razvijenim alatima za lokalno energetsko planiranje. Služeći se njima korisnici mogu elaborirati projektne prijedloge za sufinanciranje te pilot projekte na području održivog razvoja, energetske učinkovitosti i primjene obnovljivih izvora energije. 

Prema mišljenju svih uključenih, uspješno završen PRISMI projekt daje značajan doprinos u podupiranju lokalnih vlasti mediteranskih otoka u njihovoj tranziciji prema niskougljičnim sustavima na ekonomičan način. Dakako, to ne znači da je suradnja završena, već naprotiv, postavljeni su temelji za buduću suradnju i konkretna ostvarenja u energetskoj tranziciji prema pametnim mediteranskim otocima. 

Logo I