Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1009

Lokalna akcijska grupa LAG 5

Ministarstvo poljoprivrede ispravilo nepravdu prema Pelješcu

Prije 6 dana Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u Narodnim novinama  Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o određivanju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima čime je konačno ispravljena nepravda načinjena prema poluotoku Pelješcu i njegovim poljoprivrednicima koji su temeljem spornog pravilnika bili izbačeni iz otežanih uvjeta gospodarenja.

To  znači da će se pelješkim poljoprivrednicima prilikom isplate direktnih potpora kao i prilikom prijave na mjere iz Programa ruralnog razvoja ponovno priznavati dodatnih bodovi kao ''području s posebnim prirodnim ograničenjima'', odnosno PPO klasifikacija.

LAG 5 još je krajem 2015 godine započeo javno zagovaračku kampanju da se navedena nepravda ispravi. Pokrenuta je široki proces konzultacija sa svim županijskim akterima i okupljanje struke i poljoprivrednika oko navedene tematike.

Odlukom Upravnog odbora LAG-a 5 iz travnja 2016. godine zajedno s načelnicima svih peljeških općina započeta je koordinirana kampanja prema Ministarstvu poljoprivrede. Započela je s dopisom  kojim se tražilo da se Pelješac definira kao područje s posebnim ograničenjima u okviru Pravilnika o određivanju područja s prirodnim ili posebnim ograničenjima.

Okupljeni u Upravnom odboru LAG-a 5 te na brojnim sastancima u narednim mjesecima dionici pelješkog javnog, civilnog i privatnog sektora ujedinili su se u borbi za opstanak pelješke poljoprivrede. Posebno treba izdvojiti predani rad dr.sc. Brune Borovića iz općine Janjina i pomoć dr.sc. Petra Šegedina iz općine Orebić koji su pružili neophodnu tehničku podršku tijekom pregovora s Ministarstvom.

Nakon slanja brojnih dopisa i više sastanaka predstavnika LAG-a 5 i peljeških poljoprivrednika s kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, snažnim zahtjevima iz Županije da se naše primjedbe uvaže Ministarstvo je krenulo u razmatranje naših zahtjeva sredinom 2016. godine. Rezultate smo dobili prije 6 dana- i premda se čini dugo ipak nije prekasno.

Izuzetno smo ponosni da smo i na ovom primjeru (prisjetimo se kampanje za zaštitu malog ribolova kao tradicionalnog načina života na Jadranu)  pokazali kako je LAG 5 i sva njegova tijela ne samo organizacija za redistribuciju EU sredstava na području od Dubrovačkog primorja do Lastova već i obrambeni bedem te glavni lobist ''malog čovjeka'' našeg kraja. Pokazali smo kako i ruralna područja kada se ujedine i kad njihove zahtjeve artikulira struka i znanstvenici imaju snagu mijenjati nepovoljne odluke i Zakone koje se donose od strane centralne države.

 I ova javnozagovaračka kampanja i njen uspjeh rezultat su zajedničkog, usmjerenog i koordiniranog rada znanstvenog, javnog, civilnog i privatnog sektora. Najbolji je to pokazatelj koliko možemo i koliko smo jaki kada smo ujedinjeni u želji za opstankom i vođeni argumentima utemeljenima u znanosti. Pokazatelj da sa Ministarstvom možemo imati dijalog kada im znamo artikulirati i argumentirati naše potrebe i zahtjeve, i upravo zato je tu LAG 5.

Logo I