Postani volonter LAG-a 5

Želiš doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice, naučiti kako se pišu projekti i upoznati se s programima Europske unije?

Pošalji nam svoju zamolbu i životopis na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz naznaku ''volontiranje u LAG-u 5''.

Za više informacija o LAG-u i pravilima volontiranja u LAG-u 5 posjeti sljedeće linkove:

 1. https://www.facebook.com/lag5.hrv
 2. https://soundcloud.com/infolag5
 3. https://www.mixcloud.com/InfoLAG5
 4. https://twitter.com/InfoLag5/media
 5. Pravilnik o volontiranju
Više...

Leader

LEADER – "Links between actions for the development of the  rural economy", predstavlja Inicijativu Europske Zajednice za mobiliziranje i provedbu ruralnog razvoja u ruralnim zajednicama kroz  lokalna partnerstva javnog i privatnog sektora („Lokalne akcijske grupe").

 Namjera mu je pomoći ljudima, udrugama, poduzećima i ostalim potencijalnim  čimbenicima u ruralnim područjima da razmotre potencijal svojeg područja te potaknu  provedbu integriranih, kvalitetnih i originalnih strategija održivog razvoja. U okvirima  Republike Hrvatske kao zemlje pred-pristupnice Europske Unije, LEADER je uklopljen  u IPARD program pod mjerom 2.2. Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog  razvoja.

 

 LEADER program određen je sljedećim elementima:

 • lokalne strategije razvoja koje se temelje na području, predložene za dobro
 • identificirane podregionalne ruralne teritorije,
 • javno-privatno partnerstvo uz tijelo upravljanja koje donosi odluke
 • predstavljajući interes različitih skupina ruralnog stanovništva,
 • bottom-up pristup koji u suštini znači kako odluke koje se odnose na pripremu i
 • provedbu lokalnih razvojnih strategija donose lokalne akcijske grupe,
 • multi-sektorska izrada i provedba strategije koja se temelji na interakciji između
Više...

LAG

LAG, odnosno lokalna akcijska grupa je tijelo osnovano u EU  sa svrhom podrške ruralnom razvoju. Osnovan  je kao neprofitna i nestranačka organizacija koja objedinjuje predstavnike malih i srednjih poduzeća, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, javnih institucija,  lokalne samouprave i drugih dionika  iz različitih sektora  u svrhu razvijanja sinergijskog pristupa i umrežavanja.

LAG čini novi oblik interesnog udruživanja i javno-partnerskog povezivanja na određenom području koje predstavlja zaokruženu zemljopisnu mikroregiju, a utemeljen je na primjerima dobre prakse razvijenih zemalja EU.

LAG je pravna osoba s usvojenim statutom, definiranim ciljevima i usvojenom lokalnom razvojnom strategijom te mogućnošću da novi zainteresirani dionici mogu lako pristupiti.

Više...