Studija razvoja koncepta pametnih sela na području LAG-a 5

Lokalna akcijska grupa „LAG 5“ izradila je „Studiju razvoja koncepta pametnih sela na području LAG-a 5“.

Izrada dokumenta „Studije razvoja koncepta pametnih sela na području LAG-a 5“ sufinancirana je sredstvima iz Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže – 2021. – 2022., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2022. godinu, u iznosu od 90.000,00 kn sufinanciranih iz Mjere 20 „Tehnička pomoć“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2021. – 2024.

Sadržaj studije izradio je projektni tim tvrtke Revent Smart d.o.o. u sastavu Tea Kurfürst, Bojan Radović, Zlatko Salahović, Filip Iljkov Varoščić i Lovro Končar-Gamulin.

Studija razvoja pametnih sela područja LAG-a 5 koje uključuje jedinice lokalne samouprave otoka Korčule, Mljeta i Lastova te poluotoka Pelješca, izrađena je za narednih 5 godina. Postavljeni ciljevi određuju osnovni smjer razvoja, a definirane mjere izrađene su na temelju povratnih informacija lokalnog stanovništva. Iako pametna sela prije svega u fokusu imaju aktivnosti koje imaju „digitalnu“ i „zelenu“ komponentu, ona podrazumijevaju i osnove koje se moraju ostvariti – razvoj osnovne infrastrukture.

Provedba svih mjera zahtjeva detaljnu pripremu ljudskih i financijskih kapaciteta na razini svake jedinice lokalne samouprave. Predmetna studija dala je generalni pregled mjera u okviru kojih se pojedine jedinice lokalne samouprave mogu uklopiti i razvijati projekte. Implementaciju mjera potrebno je planirati prvenstveno u financijskom dijelu planiranjem proračuna, a potom i praćenja relevantnih izvora financiranja u narednim godinama.

LAG će biti podrška JLS-ovima u definiranju projekata koji su sukladni predmetnoj studiji. Preporuka je da se projekti, uključeni dionici i njihove uloge vode digitalno. Digitalna evidencija omogućit će jednostavnije praćenje provedbe studije i projekata koji su sukladni istoj.

„Studiju razvoja koncepta pametnih sela na području LAG-a 5“ možete preuzeti u privitku.

Naslovna fotografija: Tea Kurfürst

Podmjera 20