Osnovana zajednica Slow Food Korčula

Jučer, 18. siječnja 2023, u prostorijama Europe Direct Korčula održan je prvi sastanak novoosnovane zajednice Slow Food Korčula na kojoj je sudjelovalo deset osnivačkih članova, od OPG-ovaca, ugostitelja, predstavnika udruga i javnih ustanova. Osnivački sastanak je moderirala Marijeta Čalić, stručna suradnica LAG-a 5 i predstavnica prezidija Pelješki varenik.

Slow Food je, ustvari, ugostiteljska ponuda proizašla iz pokreta koji je nastao kao odgovor na Fast Food. U slobodnom prijevodu Slow Food znači “spora hrana”. Manje porcije, više različitih okusa, interesantno kombiniranih sa pićem najčešće vinom, domaća hrana, usporavanje u svemu, vraćanje korijenima i borba protiv globalizacije – cilj su samog Slow Food-a.

Novopokrenutoj inicijativi cilj je okupiti dionike s područja otoka Korčule koje se bave očuvanjem gastro-kulturnog nasljeđa otoka i promovirati njihovu prehrambenu održivost. S ovom zajednicom Korčula će postati dijelom globalne mreže Slow Food International koja je prisutna u 160 zemalja širom svijeta i u kojoj više od milijun članova promovira i provodi osnovnu filozofiju pokreta a to je: dobra, čista i pravedna hrana za sve, odnosno hrana dobroga ukusa, proizvedena tako da ne uzrokuje štetu prirodi, životinjskim i biljnim vrstama te našem zdravlju, dok je pravičnost sadržana u nastojanju da proizvođač dobije zaslugu adekvatnu svom ulaganju i trudu.

Slow Food pokret vjeruje da je hrana povezana s mnogim drugim aspektima života, uključujući kulturu, politiku, poljoprivredu i okoliš te da svojim izborom hrane možemo kolektivno utjecati na to kako se hrana uzgaja, proizvodi i distribuira.

Slow Food Korčula promovirat će lokalni uzgoj i konzumaciju hrane kao i vrijednosti tradicijske prehrane koji bi trebali postati model održivog gospodarenja resursima i razvoja regenerativnog turizma na otoku.