O nama

LAG 5 osnovan je 2012. godine kao nastojanje lokalnih aktivista da se postojeće stanje promijeni nabolje. Područje LAG-a 5 pripada najjužnijoj hrvatskoj županiji, Dubrovačko–neretvanskoj i ima pet dijelova: otoke Korčulu, Mljet i Lastovo, poluotok Pelješac i Dubrovačko primorje. Obuhvaća 12 jedinica lokalne samouprave: Blato, Dubrovačko primorje, Janjinu, Korčulu, Lastovo, Lumbardu, Mljet, Orebić, Smokvicu, Ston, Trpanj i Vela Luku.

Područje LAG-a 5 ima 988, 21 km2, a sastoji se od 12 jedinica lokalne samouprave, 11 općina i jednog grada. Na području LAG-a 5 živi 27 312 stanovnika ili 20% ukupnog stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ). Najgušće su naseljena područja LAG-a 5 grad Korčula te općine Vela Luka i Orebić, a najrjeđe naseljena mjesta Janjina i Trpanj na poluotoku Pelješcu i otok Lastovo.

Na sjeveru LAG 5 graniči sa Splitsko-dalmatinskom županijom te Republikom Bosnom i Hercegovinom, a na jugu s Gradom Dubrovnikom.
Bogatstvo kulturno-povijesne baštine područja LAG-a 5 rezultat je burne povijesti, obilježene grčkom i rimskom kolonizacijom te prepletanjem različitih utjecaja (crkveni redovi, Iliri, Venecija, Dubrovačka Republika i dr.). Na području LAG-a 5 nalazi više od 30% zaštićenih spomenika kulture na području čitavog DNŽ-a. Nematerijalna kulturna baština također otkriva jedinstvenost područja LAG-a 5. Mnogobrojne su i raznovrsne manifestacije, vezane za povijesne događaje, tradiciju, lokalne običaje, kao napr. viteška igra Moreška na otoku Korčuli, lastovski pučki karneval Poklad, stari viteški "ples od boja" Kumpanija u općinama Blato i Vela Luka te Lumbarajske užance i autohtonu sortu vinove loze Grk, poskočicu linđo u Dubrovačkom primorju i dr.
LAG 5 želi raditi na izgradnji LAG 5 zajednice s konkurentnim gospodarstvom, visokom kvalitetom življenja i atraktivnom očuvanom prirodnom i kulturnom baštinom koja svoj razvoj temelji na tradicijskim vrijednostima i održivom razvoju.

Više u ovoj kategoriji: « LAG